Er radon farligt?
Radon findes i alle boliger i forskellig grad og det kan have en negativ påvirkning på dit helbred. Selvom gasarten ikke er noget de fleste af os tænker over til dagligt, så er radon skyld i flere dødsfald hvert år end trafikken, hvis vi kigger på tal fra Sundhedsstyrelsen.
Radon er nemlig estimeret til at være skyld i mellem 200 til 900 dødsfald årligt. Hvis vi sammenligner med trafikken var der 205 dødsfald i 2019. Over 300 mennesker får påvist lungekræft relateret til radon hvert år. Det vil sige ca. 9% af alle med lungekræft i Danmark.
Hvordan er radon farligt for helbredet?
Radon kan have en direkte påvirkning på udviklingen af lungekræft. Radon brydes ned til radioaktive stoffer, som fæstes på partikler som støv og røg. Hvis man indhalerer disse partikler, kan det sætte sig på lungerne og være skadelige. Det er ikke noget du lægger mærke til, for du kan hverken smage, lugte eller mærke hvis det sker.
Lungekræft er ikke noget man udvikler umiddelbart, men det kan udvikles over en periode på 10-40 år. Derfor vil det være en god idé at være opmærksom på radonniveauet i din bolig og sikre at du ikke inhalerer for store mængder radon uden at være klar over det.
Hvem er mest udsat for radon?
Alle har i princippet samme risiko for at udvikle lungekræft hvis man udsættes for radon. Dog skal man være ekstra opmærksom hvis man ryger. Rygere har i forvejen 25 gange større chance for at udvikle lungekræft, sammenlignet med en der ikke ryger.
Alle der udsættes for radonholdig luft over flere år er i risikogruppen for at udvikle lungekræft. Det kan udvikles over en periode på 10-40 år. Jo mere du kan begrænse mængden af radon du indånder, jo mindre risiko er der for at udvikle lungekræft.
Er du i risikogruppen?
Der er forskellig radonniveau i forskellige boliger, og nogen er ekstra udsat. Hvis du er usikker på om du er sikret mod radon, eller gerne vil vide mere om radon, kan vi anbefale at læse her:
Har du brug for hjælp til radonsikring, eller vil du vide mere om radon?